X Međunarodni festival “Bisernica Janike Balaža”


Janika Janika

30-og septembra, sada daleke 2001-e godine, održan je prvi festival „Bisernica Janike Balaža“. O ovogodišnjem jubilarnom niko nije ni pomišljao, ali smo ipak uspeli da dođemo do prve decenije. Nije bilo lako, tačnije bilo je teško, izdržati i boriti se sa stvarima koje sa tamburom imaju malo veze, novcima,

sponzorima........

Na devet takmičarskih Festivala, kroz hram muzike u kojem je živeo i radio Janika Balaž, kroz Studio „M“, prošlo je 26 stranih orkestara iz, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, BiH, Mađarske, Austrije, Republike Srpske, Makedonije, Rumunije i Španije.

Iz Srbije je učestvovalo 23 orkestra, od toga iz Vojvodine 20. Znači, do sada je na „Bisernici“ učestvovalo ukupno 49 orkestara.

Vokalnih solista je ukupno bilo 34, od toga iz Srbije 19, a iz inostranstva 15.

Mislili smo da je deveti Festival bio vrhunac, ali i od boljeg ima bolje. Naime, za 10 godina od osnivanja Udruženja, i 10 godina „Bisernice“, festival prvi put nije bio takmičarskog karaktera. Odlučili smo se da revijalno nastupe svi dosadašnji pobednici. Orkestrima je dato na volju da sviraju program po potpuno slobodnom izboru. Samim tim ovo je bilo jedno apsolutno nezaboravno veče u Studiju „M“.

Po oceni stručnjaka, publike i medija, ovo je do sada najkvalitetniji i najbolje organizovan Festival, sa izuzetno visokim nivoom muziciranja svih orkestara. Kvalitet nastupa je bio neverovatno ujednačen, svi su prikazali izuzetan zvuk, težak repertoar i besprekorno sviranje.

Još jednom se potvrdilo da su Vojvodina i Slavonija nepresušni izvor dobrih tamburaša i mladih talenata.

Mi Novosađani – tamburaši, ne bi bili pravi domaćini, da se za svoj jubilej nismo zahvalili svim ljudima koji su nas pratili sve ove godine, i u dobru i u zlu, i koji su dali veliki doprinos za očuvanje „tamburaške baštine“. Tačno je tako i pisalo na Plaketama koje smo im uručili.

A to su: Dr. Bojan Pajtić, Đorđe Đukić, Eržebet Glušica, Mr. Jovan Pejčić, Milan Prunić, Franjo Slavko Batorek, Damir Zajec, Emil Kurcinak, Milan Kurilić, Branko Krcunović, Žarko Simić, Vladimir Rakić, Vasilije Števin, Radomir Grujičić, Zdenko Obad Šćitaroci, Boris Zelembaba, Brankica Ležimirac, Ferenc Kovač, Bane Bobić, Nikola Novaković.

Kontrebija

Kontrebija

Muz. produkcija BHRT

Muzička produkcija BHRT


Učesnici


1. TO „Vojvođanski Tamburaši" Novi Sad, Srbija

2. TS „SLAVONSKI BEĆARI” Osijek, Hrvatska

3. TO „„RAVNICA“ Subotica, Srbija

4. TO „VIZIN“ Pečuj, Mađarska

5. TO MUZIČKE PRODUKCIJE BHRT Sarajevo, BiH

6. TO „ROMANSA” Novi Sad, Srbija

7. TO „VARAŽDINSKI TAMBURAŠI” Varaždin, Hrvatska

8. ANSAMBL “ZORULE” Novi Sad, Srbija

9. FOLK GRUPA “KONTREBIJA” Konsuegra, Španija

TO Ravnica

Ravnica

TO Romansa

Romansa

Slavonski Becari

Slavonski bećari

Varazdinski tamburasi

Varaždinski tamburaši

Vizin

Vizin

Zorule

Zorule

Vojvodjanski tamburasi

Vojvođanski tamburaši

Nagrade su spremne

Nagrade su spremne

Gruja Prima nagradu

Gruja Prima nagradu