XI Međunarodni festival “Bisernica Janike Balaža”


Album XI Bisernica Album XI Bisernica

Organizator „Bisernice“ svih ovih godina je Udruženje građana "Tamburica Janike Balaža" iz Novog Sada, pa je tako bilo i ove godine. Od predviđenih 8 orkestara, 2 su svoje učešće otkazali u poslednji čas, tako da ih nećemo spominjati jer nisu vredni pomena.

Šest orkestara koji su učestvovali na festivalu, su se pokazali kao veoma dobri, sa izuzetno visokim nivoom muziciranja. Publika je uživala, a žiri je imao težak zadatak da se odluči za najbolje među jednakima.

Ove godine smo se prvi put odlučili da pored takmičarskog dela, pozovemo u goste i nekoliko tamburaških Sastava iz Hrvatske. Želja nam je bila da dođu bez ikakvih obaveza i bez instrumenata, da se upoznamo, da razmenimo iskustva, da se druže sa nama i ostalim učesnicima, a mi smo se potrudili da im Novi Sad ostane u lepoj uspomeni. Obzirom da se nema dovoljno para za prenoćište, predvideli smo da Sastavi dođu u nedelju pre podne 16.10.2011.god. U Janikinom Udruženju su imali obezbeđen ručak, večeru, piće (kol'ko ko može) i ulaznice za festival. Posle festivala je uvek zajedničko druženje, a sudeći po njihovim reakcijama bili su prezadovoljni. Znači opušteno, mislimo da je to lepa stvar za dalju saradnju, nove kontakte i eventualne buduće učesnike "Bisernice". Najgore su prošli vozači, jer nisu smeli da piju zbog povratka.
Gosti festivala iz Hrvatske su bili 3 Sastava i to: „Džentlmeni“ iz Osijeka, „Vučedolski zvuci“ iz Vukovara i „Kas“ iz Osijeka.

U revijalnom delu je nastupio Ansambl „Zorule“ iz Novog Sada, sa veoma atraktivnim programom, koji je publika burno pozdravila.

Publika

Publika na XI Bisernici

Slika

TO „Gornja Varoš“


Učesnici


1. „GRADSKI T.O. PLJEVLJA“ – Pljevlja, Crna Gora

-treće mesto u konkurenciji primaša – Danko Petrić

2. TO „GORNJA VAROŠ“ – Zemun, Srbija
3. TO „VESELI TAMBURAŠI“ – Novi Sad, Srbija

- prvo mesto u konkurenciji primaša – Tomaš Starović

- prvo mesto u konkurenciji orkestara

4.TS „BATOREK“ – Osijek, Hrvatska

- drugo mesto u konkurenciji orkestara

5. TS „KLASOVI“ – Subotica, Srbija
6. TS „PANONIA“ – Osijek, Hrvatska

- drugo mesto u konkurenciji primaša – Ivan Ličanin

- treće mesto u konkurenciji orkestara

Slika

TS „Batorek"

DSCN3098

TO „Veseli tamburaši“

DSCN3145

TS „Klasovi“

Učesnici kod Janikinog spomenika

Učesnici kod Janikinog spomenika

Zorule

Ansambl „Zorule“