XII Međunarodni festival “Bisernica Janike Balaža”


Album XI Bisernica Nagrade

Kao što je to već tradicija i običaj, XII međunarodni festival malih tamburaških orkestara „Bisernica Janike Balaža“, je održan u Studiju „M“ Radio Novog Sada. Ove godine su u novoj scenografiji uživali i učesnici i publika, koja je salu Studija „M“ ispunila do poslednjeg mesta.

Učestvovalo je 8 orkestara, a kod svih se osetilo da su se pripremali za ovaj festival. To se videlo i po nastupima i po spremljenom programu, koji su bili na visokom nivou. Kao i na nekoliko prethodnih, tako i na ovogodišnjem festivalu je svaki orkestar u svom sastavu imao i „prim“, što nam je veoma važno zbog očuvanja tamburaške baštine i kompletnog Janikinog opusa. Još jednom se pokazalo da na „Bisernici“ pobeđuju samo najbolji i da redosled nastupa ne igra važnu ulogu. Ovoga puta je pobedio TS „Ringišpil“ iz Hrvatske, koji je nastupao drugi po redu. Žiri je imao težak zadatak, ali pobedili su najbolji, odnosno oni koji su doneli najbolji zvuk, težak repertoar i besprekorno sviranje.

Gosti ovogodišnjeg festivala su bili „Tamburaši Slavonske Krvi“ iz Hrvatske, koji su sa sobom poneli lepe utiske i već potvrdili svoje učešće na narednoj „Bisernici“.

U revijalnom delu programa je učestvovao vokalni solista Nikola Novaković Džo uz pratnju Ansambla „Zorule“. Na repertoaru bili stari hitovi proslavljenih zvezda poput: Vladimira Savčića Čobija, Neše Leptira, Baneta Krstića, Momčila Bajagića Bajage, Željka Samardžića i Zvonka Bogdana. Nikola Novaković Džo, inače Predsednik Udruženja se veoma dobro snašao u novoj ulozi zabavljača, na veliko zadovoljstvo publike koja je to znala da nagradi velikim aplauzom.

Nikola Novaković - Džo

Nikola Novaković - Džo

Svi učesnici

Svi učesnici


Učesnici


1. TO „ZA NAŠU DUŠU“ – Ravno selo, Srbija

2. TS „RINGIŠPIL“ – Slakovci, Hrvatska

I mesto u konkurenciji orkestara

I mesto u konkurenciji primaša – Damir Raguž

3. „ŠENTJANSKI TAMBURAŠI“ – Šentjanž, Austrija

4. TO „MOKAS“ – Mokrin, Srbija

III mesto u konkurenciji primaša – Živko Ugrenović

5. TO „ŠMARTNO“ – Šmartno, Slovenija

III mesto u konkurenciji orkestara

6. TS „KLAS“ – Osijek, Hrvatska

7. TO „KLASOVI“ – Subotica, Srbija

II mesto u konkurenciji orkestara

II mesto u konkurenciji primaša – Miran Tikvicki

8. TS „DŽENTLMENI“ – Osijek, Hrvatska
Šentjanski tamburaši

Šentjanski tamburaši

TO „Za našu dušu“

TO „Za našu dušu“

TO „Mokas“

TO „Mokas“

TS „Ringišpil“

TS „Ringišpil“

Treće poluvreme

Treće poluvreme

Poseta spomeniku

Poseta spomeniku