V Međunarodni festival “Bisernica Janike Balaža”


Nagrade Nagrade

Veoma kvalitetni nastupi svih orkestara su opravdali reč „jubilarni“. Videlo se da su se „bande“ specijalno pripremale samo za ovaj festival, imajući u vidu i izbor programa i samo muziciranje. Iz godine u godinu „Bisernica“ je sve bolja i bolja, na čega smo vrlo ponosni. Obzirom na naš mali jubilej, ulaznice nisu naplaćivane, tako da je sala Studija „M“ bila pretesna za sve one koji su želeli da prate festival.

Zahvaljujući Gradskoj upravi za kulturu, koja je bila pokrovitelj festivala, svi učesnici su prvi put u našem gradu boravili dva dana. Prvog dana u prepodnevnim satima je posećen spomenik Janike Balaža i postavljeno cveće u znak sećanja na velikog „maestra“. Uveče je u hotelu „Putnik“ organizovano muzičko veče gde su nastupili svi učesnici festivala. Možete li zamisliti kako izgleda to kada muzičari sviraju muzičarima, bez protokola, bez opterećenja, opušteno. Fantastično. Tu privilegiju smo imali samo nas nekolicina iz organizacionog odbora, a ostaće nam večno u sećanju. Drugog dana boravka je upriličen prijem u Gradskoj kući, koji smo doživeli kao jedno novo i prijatno iskustvo.

Kuriozitet ovog festivala je to što je u takmičarskom delu učestvovao i potpuno ženski tamburaški orkestar „Garavuše“ iz Kutjeva. Sve su to predivne mlade devojke za koje će se tek čuti.

Pobednici su ansambl „Zorule“ iz Novog Sada, a najbolji primaš Zoran Bugarski-Brica je prim-bisernicu primio iz ruku „graditelja“ Vasilija Števina U revijalnom delu su nastupili fenomenalni „Kumanovski tamburaši“ sa vokalnim solistom Ninom Veličkovskim. Publika je bukvalno uživala u njihovom nastupu. Zbog toga smo po prvi put odlučili da i revijalni deo programa stavimo na CD, a takođe prvi put ćemo izdati i DVD sa festivala.

U okviru našeg jubileja smo se sa skromnim poklonima zahvalili čoveku koji je sa nama od prvog dana. I kada je bilo najteže i kada je bilo malo lakše, on je uvek bio tu da nam pomogne, da nas podrži i posavetuje. To je doajen starogradske u vojvođanske pesme Milan Prunić. Hvala mu još jednom.

 

Ucesnici

Učesnici kod Janikinog spomenika

Z.B. BRICA

Najbolji primaš - Z.B. BRICA

Garavuše

Garavuše

Učesnici


1. TO „ROMANSA“ – Novi Sad

-III nagrada u konkurenciji primaša, Dejan Radović

2. TO „TRIOLA“ – Osijek

-II nagrada u konkurenciji orkestara

3. TO „GARAVUŠE“ – Kutjevo

4. ANSAMBL „ZORULE“ – Novi Sad

-I nagrada u konkurenciji orkestara

-I nagrada u konkurenciji primaša, Zoran Bugarski - Brica

5. TO „BJELOPOLJSKI TAMBURAŠI“ – Bijelo Polje

6. PTŠ „BATOREK“ – Osijek

-vokalni solista Blanka Došen

-II nagrada u konkurenciji primaša, F.S. Batorek

7. TO MUZIČKE PRODUKCIJE JS BiH – Sarajevo

-vokalni solista Reuf Fehović

-III nagrada u konkurenciji orkestara

  • Ansaambl “Zorule”
  • Kumanovski tamburaši
  • Svi učesnici , “ 8 Tamburaša”
  • TO Sarajevo