VI Međunarodni festival “Bisernica Janike Balaža”


Prijem u gradskoj kuci

Prijem u gradskoj kući

U legendarnom filmu Nemanje Kusturice „Sećaš li se Doli Bel“, postoji jedna takođe legendarna rečenica, koja bi sa malom ispravkom mogla da se odnosi i na naše Udruženje. Ona bi glasila: „Svake godine, u svakom pogledu, sve više napredujemo“.

To apsolutno važi za VI Međunarodni festival malih tamburaških sastava „Bisernica Janike Balaža“. Mislili smo da je prošlogodišnji bio vrhunac, ali i od boljeg ima bolje. Ono što je karakteristično za šesti festival je učešće najvećeg broja orkestara iz inostranstva do sada, čak sedam. Kvalitet nastupa i muziciranja svakog orkestra je bio neverovatno ujednačen, tako da je žiri imao veoma težak zadatak. Prvi put je jedan član žirija bio iz inostranstva i to Damir Zajec iz Slovenije. Ostali članovi su bili Eržebet Glušica, Zdenko Šćitaroci, Mile Nikolić i Dušan Petrović. Po njihovoj oceni pobedili su oni koji su doneli najbolji zvuk, težak repertoar i besprekorno sviranje, a to je orkestar „Bunjevačko kolo“ iz Subotice, koji je ujedno bio i najmlađi među učesnicima. U konkurenciji primaša pobedio je izuzetan virtuoz Aron Eredič iz Mađarske, kome je pripao „prim“ našeg graditelja Vasilija Števina.

Na našu sreću, festival je opet trajao dva dana. Prijem u Gradskoj kući kod ministra za kulturu, obilazak spomenika Janike Balaža, razmena iskustava po organizacionim i stručnim pitanjima. Ipak najlepše je bilo prvo veče u Hotelu „Vojvodina“. Orkestri su nastupili neobavezno i sa potpuno slobodnim izborom programa, a većina njih je ustvari donela muziku svog podneblja. To je bilo nešto nezaboravno. Svi učesnici i organizatori su se složili da ovo veče treba da postane tradicionalno. Ujedno smo iskoristili priliku da se sa prigodnim poklonima zahvalimo ljudima i donatorima koji su najviše pomogli pri organizaciji festivala.

Ocena najkvalitetnijeg festivala do sada, je potvrđena i u revijalnom delu programa. Nastupili su prošlogodišnji pobednici, ansambl „Zorule“ iz Novog Sada sa gošćom Blankom Došen iz Hrvatske, koja je u svojoj zemlji trenutno najpopularnija interpretatorka starogradske pesme. Njihov nastup je digao na noge pretesnu salu Studija „M“ u Novom Sadu.

Satisfakciju za sve smo dobili u jednom od naslova u dnevnoj štampi:

„Bisernica na evropskom nivou“.

“Senderge” - Mađarska

“Senderge” - Mađarska

Konferencija za novinare

Konferencija za novinare

Bunjevacko Kolo

“Bunjevačko kolo” - Subotica


Učesnici


1. TD „PANONIJA“ - Novi Sad

- III nagrada u konkurenciji primaša, Branimir Jovanović

2. TO“ MUZIČKI SIGNALI“ - Bijelo Polje
3. TO „ŠENTJANSKI TAMBURAŠI“ - Austrija

4. TO „BUNJEVAČKO KOLO“ - Subotica

- I nagrada u konkurenciji orkestara

- II nagrada u konkurenciji primaša, Marko Dulić

5. TO „ GARAVUŠE“ - Kutjevo

6. TO „ SENDERGE“ - Sent Andreja

- I nagrada u konkurenciji primaša, Aron Eredič

- II nagrada u konkurenciji orkestara

7. TO „ ŠUKAR“ - Ljubljana
8. TO „ BANJA LUKA“ - Banja Luka

9. TO „ KUMANOVSKI TAMBURAŠI“ - Kumanovo

- III nagrada u konkurenciji orkestara