VII Međunarodni festival “Bisernica Janike Balaža”


“Varaždinski tamburaši”

“Varaždinski tamburaši”

Muziciranje svih učesnika i organizacija su bili na najvećem mogućem nivou. Još jednom se pokazalo da je „Bisernica“ jedan od najkvalitetnijih festivala te vrste u celom regionu. Takmičarskog je karaktera i jedini ima svoj Statut i Pravilnik odnosno propozicije, sa tačno određenim smernicama za nastup. Jedino tako se može sačuvati tamburaška baština sa izvornim načinom sviranja, i sve ono što nam je Janika ostavio u amanet. Ne sme se zaboraviti da su Novi Sad i Vojvodina oduvek bili srce tamburaške muzike i da su tu najbolji.

Publika je na kraju ovacijama nagradila sve učesnike za nezaboravnu „svirku“, a oni su, kao što je to običaj svake godine svi zajedno, uzvratili sa pesmom „8 tamburaša s’ Petrovaradina“. Ali najbolji su ipak najbolji i oni su pobedili, jednoglasnom odlukom petočlanog žirija. Prijatno iznenađenje su svakako mlad orkestar iz Pečuja, koji imaju i pobednika u konkurenciji „primaša“ i veoma dobar orkestar iz Varaždina.

U revijalnom programu je učestvovao veliki tamburaški orkestar „Vojvođanski tamburaši“ pod rukovodstvom Zdenka Obada-Šćitarocija i dirigentskom palicom Ferenca Kovača. Vokalni solisti su bili Agota Kučera-Vitkay i Kristina Planjanin. To je bila prava prilika da se vidi i čuje šta sve tambura može i koja lepota iz nje izlazi. Između ostalog smo čuli: Amurske valove, Krovove Pariza, Mađarsku igru br.5, Očaravanje, Trič- trač polku, Večernji zvon, Sašino kolo itd. Sve u svemu jedno predivno veče, a svi se slažu u jednome, i učesnici i publika: Ovako nešto se jednostavno ne može i ne sme prekinuti, zbog nedostatka finansijskih sredstava.

Pobednici

Tamburaši   sa Janikom

Tamburaši sa Janikom

Nagrade

Nagrade
Učesnici


1.„SENDERGE“ – Sentandreja, Mađarska

- drugo mesto u konkurenciji primaša, Aron Eredič

2.”UŽIČANI“ – Užice, Srbija

3.„VARAŽDINSKI TAMBURAŠKI ORKESTAR“ – Hrvatska

- drugo mesto u konkurenciji orkestara

- treće mesto u konkurenciji primaša, Vjekoslav Risek

4.„KUMANOVSKI TAMBURAŠI“ – Makedonija
5.„MUZIČKI SIGNALI“ – Bijelo Polje, Crna Gora

6.„VIZIN“ – Pečuj, Mađarska

- treće mesto u konkurenciji orkestara

- prvo mesto u konkurenciji primaša, Zoltan Vizvari

7.„VOJVOĐANSKI TAMBURAŠI“ – Novi Sad

- prvo mesto u konkurenciji orkestara